O

nama

Primarni cilj organizacije ovako velike i značajne trke jeste popularizacija trčanja, kako vrhunskog tako i rekreativnog , ali i popularizacija našeg Grada, Kantona pa i Države. Poruka je jasna da je trčanje prirodan i zdrav sport, te da nije privilegija samo vrhunskih sportista , nego i svih nas rekreativnih trkača.

U toku naših priprema i dolazaka na razne trke upoznali smo ljude koji kao i mi trče rekreativno, te nemaju ni vremena , a ni novaca da izdvajaju za odlaske na velike maratone kao što su u Beču, Zagrebu, Beogradu i slično. Tako se nerijetko dešava da rekreativci istrče maraton na treningu, i da to ostane zabilježeno samo na njihovim satovima ili mobitelima . Istrčati maraton je velika stvar za svakog čovjeka, te je prava šteta ostati bez orginalne diplome i medalje koja će vječno svjedočiti o tom velikom poduhvatu.

Naš

Tim
Adem Balić, Ginekolog, subpec. fetalne medicine i obstetricije

redovni profesor ginekologije i akušerstva na Univerzitetu u Tuzli, načelnik u IVF centru „Dr Balić“, autor udžbenika „Perinatatologija“, rekreativno se bavi trčanjem i triatlonom, istrčao 3 maratona i više polumaratona i 7 srednje dugih trijatlona (Ironman 70.3), pokretač i jedan od organizatora tuzlanskih maratona, jedan od osnivača RSD „Maratonac“, jedan od osnivača Ljekarske komore Tuzlanskog kantona, jedan od osnivača Triatlon kluba „Tuzla“, autor monografije „Kako sam postao Ironman“.

Kada Delić- Selimović, doktor sportskih nauka u oblasti sportskog menadžmenta

Direktor Atletskog kluba “Sloboda-Tehnograd” u Tuzli u BiH, te angažovana u Specijalnoj olimpijadi BiH koja sprovodi programe osoba sa intelektualnim teškoćama, gdje je nacionalni direktor. Selektor je ženske atletske reprezentacije BiH. Nekadašnja vrhunska atletičarka Ex Jugoslavije. Rekorderka u disciplinama 3000 m, 5000m i 10000 m brzo hodanje, te učesnica olimpijskih igara u Barseloni i Atlanti kao takmičarka, a u Sidneju i Atini kao trener. U toku dugogodišnje sportske karijere kao trenera imala je vrhunske rezultate na domaćim i međunarodnim takmičenjima. Kao uspješni rukovodilac u AK “Sloboda-Tehnograd” i za ostvarene rezultate u Klubu i atletskoj reprezentaciji BiH dobila je priznanje kao ŽENA LIDER U ATLETICI U 2013 GODINI

Brandalik Eduard, dipl. ing elektronike i telekomunikacija

Zaposlen u BH Telecomu , na mjestu Šefa službe za analizu i tehničku dokumentaciju. Rekreativno se bavi trčanjem i trailom , istrčao veliki broj polumaratona među kojima i Beč , Ljubljana, Zagreb. Član organizacionog odbora već renomiranog Tuzlanskog maratona, te član RSD Maratonac. Član Rotary kluba Tuzla, i dobitnik največeg priznanja internacionalne Rotary zajednice Paul Haris za doprinos razvoju lokalne zajednice. Nosilac realizacije nekoliko projekata pomoći pojedincima i organizacijama Dobitnik , za svoj rad i angažovanje , i cijenjenog Priznanja za doprinos razvoju BH Telecoma. Organizator sportskih susreta radnika BH Telecoma , trodnevne organizacije takmičenja u 9 disciplina i organizacije smještaja i aktivnosti za 600 učesnika. Član Radio kluba Tuzla , učešće na aktivnostima na uspostavljanju kontakata po cijelom svijetu preko radioamaterskih uređaja kao i učešće u takmičarskoj disciplini „lov na lisicu“ i nekadašnji član reprezentacije BiH u istoj disciplini. Član je svjetske organizacije FRIDN , koja se uspješno bavi poboljšanjima uslova života i unapređenjima sportskih i fizičkih aktivnosti. Član je austrijske organizacije WVP koja se bavi savjetovanjem i realizacijom aktivnosti na rješavanju života u trećoj starosnoj dobi po finansijskom pitanju. Član je planinarskog društva Poštar. Učestvuje u organizaciji planinarskih pohoda i povezuje zajedničke aktivnosti planinarske i trkačke zajednice. Aktivan sudionik u organizovanju susreta i druženja sa penzionerima

Bedrana Kaletović, diplomirani žurnalist

PR menager sa višedecenijskim iskustvom. Uža specijalnost: zdravstvo. Radila sa mnogim medijima u zemlji, Europi i Americi. Predsjednik Kluba novinara Tuzla pri Udruženju BH Novinari. Dvostruka maratonka i višestruka polumaratonka, humanitarac, filantropa, dobrovoljni davalac krvi i volonter u društvenoj zajednici. Svestrana, pouzdana i organizovana osoba Iza sebe ima organizaciju brojnih naučnih, stručnih i sportskih skupova i događaja od kojih su neki imali i više stotina učesnika. Član Organizacionog odbora Tuzlanskog maratona, AIMS certificirane maratonske utrke u Tuzli koju organizuje RSD Maratonac Tuzla čiji je i član.

Vasif Balić, diplomirani pravnik

Bavi se brazilskom jiu jitsom i grapplingom, prvak apsolutne kategorije balkanskog prvenstva u grapplingu ADCC Balkan 2021 u kategoriji beginner, te bronzani na AJP Abu Dhabi Bosnia. Jedan od organizatora 5. Tuzlanskog maratona. U zadnje 3 godine jedan je od organizatora takmičenja u Brazilskoj jiu jitsu, te organizator raznih seminara iz ove oblasti. Bavio se i organizacijom većih ceremonija, kao što su poslovni seminari, svadbe, konferencije, kao menadžer Hotela.

Nermin Klapić, diplomirani ekonomist

direktor OleaPharm doo Tuzla, rekreativno se bavi trčanjem, triatlonom i biciklizmom, finisher više maratona, polumaratona i srednje dugih triatlona, predsjednik skupštine RSD Maratonac, Suorganizator svih 5 dosadašnjih tuzlanskih maratona.

Damir Kapidžić, diplomirani inženjer elektrotehnike, magistar tehničkih nauka

Ping doo , rukovodilac podružnice Tuzla, prije sedam godina počeo rekreativno trčati i do sada učestvovao na više polumaratona u zemlji i inostranstvu, učestvovao u organizaciji prvih tuzlanskih polumaratona, učestvovao u organizaciji 5. Tuzlanskog maratona, organizovao dvije međunarodne konferencije projektnih menadžera u BiH, u proteklih 20 godina vodio i implementirao više složenih IT projekata u BiH.

Aleksandar Aničić, bachelor informacionih tehnologija

direktor DSO Digitalk Tuzla, Web Developer & Internet Marketing menadžer sa desetogodišnjim iskustvom u razvoju web stranica za partnere. Organizator brojnih evenata na području Tuzle i okoline. Bio zaposlen u agenciji Colloseum iz Tuzle u sklopu koje je radio organizacije događaja kako za klijente tako i za Radio Kameleon, u sklopu kojeg djeluje agencija Colloseum. Neki od evenata na koje je posebno ponosan: Sarajevo Grand Prix; Peace Flame Battle; Project 035; Hip Hop Camp Tuzla; Plesne radionice u sklopu festivala Kaleidoskop; Join To Battle regionalno plesno takmičenje; TFF-Tuzla Tourism Forum; Super Žena; Festival Savremene žene; BH Engineering Week; Tuzlanski maraton za rekreativce.

Halid Gazibegović, Prof. tjelesnog odgoja i sporta

Zaposlen u unutrašnjem obezbjeđenju u tužilaštvu TK. Trener u Atletskom klubu Sloboda-Tehnograd

Vizija manifestacije
 

Mi pravimo upravo trku za sve trkače, i rekreativce i vrhunske atletičare. Minimalna kotizacija, koja uključuje elektronsko mjerenje, certificiranu stazu, sadržajne okrepe, majicu, diplomu i livenu medalju je jednaka za sve. Pored maratona i polumaratona trči se i 5000m, što otvara mogućnost učešća i drugih članova porodica prijavljenih trkača, kao i onih koji nisu spremni za duže dionice i slično.

Želimo da na maratonu u Tuzli vidimo kako trče muž i žena, njihovi roditelji, njihova djeca kao i njihovi prijatelji i duboko vjerujemo da će se to desiti ,jer će na utrci 5000m biti i nagrade za najbrže parove, za najbržu porodicu, za najbrži kolektiv, te po starosnim kategorijama.

Vodili smo računa i da staza bude ravna (tj. da nema brda) i da prolazi kroz naselja što je od posebne važnosti za rekreativce, jer nije teška ,a ni dosadna za trčanje. Omogućena je pomoć ,onima koji se prijave da maraton trče prvi puta , sa lokalnim trkačima i biciklistima.

I ono što je najvažnije, i poslednji trkač će biti dočekan na cilju , kao i onaj koji je kroz cilj prošao prvi. Dodjela medalja i priznanja će biti nakon oficijelnog završetka trke.

Ove godine u Tuzli, dočekujemo najbolje BH maratonce i maratonke koji će se na Tuzlanskom maratonu boriti za titulu prvaka Države koji će na kraju sezone moći dati svoj maksimum. Staza je ravna, sa minimalnim brojem oštrih zavoja i minimalnom visinskom razlikom, pa očekujemo dobre rezultate koji će biti dovoljni da se ostvari norma za neko od velikih svjetskih takmičenja.

Trka se održava po svim pravilima svjetske atletske federacije uz obezbjeđenu doping kontrolu i sudije. Direktor trke prof. dr. Kada Delić -Selimović, učesnica dvije olimpijade i rekorderka u brzom hodanju i predsjednica Atletskog saveza FBiH je najbolja garancija za najviši sportski nivo trke.

 
Ciljne grupe

 

  • Vrhunski atletičari
  • Rekreativni trkači
  • Članovi porodice trkača (supružnici, djeca, roditelji)
  • Učenici osnovnih i srednjih škola
  • Studenti , na prvom mjestu studenti Fakulteta za tjelesni odgoj
  • Ljudi treće životne dobi
Misija manifestacije u lokalnoj zajednici
Značaj manifestacija se može posmatrati kroz unapređenje kulturnog, ekonomskog i društvenog potencijala Grada Tuzla. Kulturni značaj se ispoljava kroz očuvanje i promociju tradicije i kulturne baštine, društveni značaj u unapređenju socijalizacije lokalne zajednice, ali i u privlačenju gostiju. Ekonomski značaj se ogleda u povećanju prihoda i stvaranju novih prilika za valorizaciju ukupnih potencijala. Konačno, manifestacija je sredstvo za promociju Tuzle kao zanimljive destinacije regije i države, odnosno izvornih prirodnih vrijednosti, materijalnog i kulturnog naslijeđa.

Manifestacija poput ove smatra se savremenim oblikom turizma čija organizacija donosi brojne koristi lokalnoj zajednici. Pored ekonomske koristi, manifestacija utiče na pozitivan imidž destinacije, dovodi do interkulturalne razmjene, povećava nivo socijalizacije i promoviše fizičke aktivnosti u funkciji zdravlja.

Ujedno, Tuzlanski maraton generiše niz društvenih koristi poput jačanja osjećaja zajedništva, ponosa i pripadnosti, ali i prezentuje stanovništvu nove ideje za zdrav način života i promoviše bavljenje rekreativnim trčanjem u cilju brige o zdravlju stanovništva. Tuzlanskim maratonom mapiramo Grad Tuzlu kao maratonski grad koji je na svjetskoj listi maratonskih trka.

Niske startnine, ravna certificirana staza, povoljno godišnje doba , a ove godine i prilika da se trči sa najboljim BH maratoncima su samo neki od razloga zašto očekujemo veliki broj trkača ne samo iz regije nego i iz zemalja okruženja. Trka na 5km i trka za djecu su još jedan od razloga zbog kojih u Tuzli očekujemo i trkače , ali i ostale članove njihovih porodica.
 
Troškovi održavanja trke se finanasijraju mani dijelom iz budžetskih sredstava (grad, kanton, Federacija, turistička zajednica) a većim dijelom donacijama i kroz sponzorstva velikog broja malih i velikih firmi koje podrćavaju ovakve projekte. Najveći dio aktivnosti je baziran na volonterskom radu, zaposlenim nemamo a oslanjamo sa na članove kluba koji kroz svoje aktinvosti pomaću organizaciju ovako velike manifestacije.

Učesnici tuzlanskog maratona imaju sve uslove koje imaju i na velikim maratonima a to je trčanje na obezbjeđenoj, zatvorenoj i certificiranoj stazi, elektronsko mjerenje, bogate okrepe, finišerske medalje, majice, nagrade za pobjednike, diplome sl.)

Kompletna galerija fotografija

© 2022 | colosseum.ba