4. tuzlanski maraton 25.10.2020. godine

U nikad neizvjesnijoj godini za trkače cijeloga svijeta, u Tuzli je po četvrti puta održana dugoprugaška trka za rekreativce na kojoj su učestvovala 64 takmičara iz Bosne i Hercegovine, Srbije i Hrvatske, a od kojih je 19 istrčalo maraton i 45 polumaraton.  Na trci je učestvovalo i šest žena od kojih je jedna (Sanela Breljaković) istrčala maraton. Prvoplasirani maratonac Dalibor Jovičić je istrčao 42,2km ispod 3 sata pokazavši tako da je staza dobra za postizanje vrhunskih rezultata. Edin Brigić je istrčao svoj prvi maraton, a veliki broj trkača nam se pohvalio da su upravo na našoj trci ostvarili lične rekorde.

Uslijed pandemije Covid 19 cjelokupna trka je organizovana u otežanim uslovima te smo bili prinuđeni ove godine izostaviti vrlo popularne kraće dionice (5 i 10 km) te štafete. Ponosni smo na organizaciju koja je strogo vodila računa oko poštovanja svih zaštitnih mjera, na trijažni i etapni protok ljudi u zonama zajedničkog okupljanja, a što se pokazalo kao standard za sportsku manifestaciju. Disciplina i odgovornost koju smo pokazali kao organizatori potvrđena je i od strane učesnika i zato nismo imali nijednog zaraženog trkača niti člana našega tima. Sigurna trka potvrdila se i kroz sedmice nakon tuzlanskog maratona što govori u prilog da smo uradili pravu stvar.

Organizatori manifestacije su Sportsko rekreativno udruženje „Maratonac“, Fakultet za tjelesni odgoj i sport i Fitness klub „Body Control“ , a uz ogromnu pomoć Policijske uprave Tuzla s pravom ističemo da smo napravili sportski događaj za pamćenje. Organizacija maratona zahtijeva zatvaranje saobraćajnica u periodu dužem od 6 sati, a to može da prouzrokuje niz problema u funkcionisanju jednog grada. Policajci Policijske stanice Centar, sa njenim komandirom Fuadom Jašarevićem, dali su sve od sebe da se trka odvija po planu, neometano, da se trkački osjećaju sigurno na tuzlanskim ulicama i da to našim građanima ne napravi problem u njihovim svakodnevnim aktivnostima.

Na ovaj način želim da se zahvalim Nerminu Klapiću, Aleksandru Aničiću,  Behdžetu Baliću, Vasifu Baliću, Bedrani Kaletović i Eduardu Brandaliku koji su pomogli da ovu trku napravimo baš ovakvom, a prema onome što naš grad zaslužuje.

Nedim Suljević, akademski slikar, se potrudio da ova trka dobije svoj zaštitni znak koji je se nalazi na medaljama i majicama. Želimo da trkači budu ponosni na svoje tuzlanske medalje i da naše majice budu uz njih na treninzima i drugim trkama jer će tako na najbolji način širiti priču o nama, o Tuzli i gostoprimstvu s kojim smo ih ugostili na jednoj od malobrojnih trka u 2020. godini.

Uprkos teškim vremenima, značajan je broj onih koji su nam na razne načine pomogli da imamo savršenu trku. Zahvaljujemo se našim prijateljima: NGH Tuzla, AKM, Tuzlanska pivara, IVF centar Balić, Oleafarm, Pekara Kabil, XGB3, BINGO Tuzla, Biolectra, NS Primus, UNCRO, Tuzlainfo.ba, Beemed, Medical Institut Bayer.

Zahvala ide i upravi Grada Tuzla, JKP Saobraćaj i komunikacije, Mjesnoj zajednici Centar te Udruženju „Aktivno starenje“ i bicikističkom klubu „Zmaj od Bosne“ koji su na svoj način pomogli održavanje trke. Uz nas su bili i trku pratili naši vjerni mediji: TV TK, RTV7, Radio Kameleon i RTV Slon te im se još jednom zahvaljujemo.

Facebook stranica

Maratonac Info

Rekreativno sportsko društvo “Maratonac”
Adresa: Kojšino 25, 75000 Tuzla
ID broj: 4210390470001
Broj računa: Sberbank BiH, 1404021130001237