Korisni savjeti u vezi s trčanjem

Alkohol se ne preporučuje dan-dva uoči trke, a za veće trke i sedam dana prije. San i odmor su važni, te o tome treba dobro voditi računa.

Ishrana je generalno važna u vezi s treninzima, a uoči trke važno je da glavni ob- rok bude najmanje šest sati prije trke i da se ne jede previše. Ja praktikujem pojesti neku tjesteninu navečer prije spavanja ako se radi o trci koja je ujutro, a tri sata prije trke tri zemičke s puterom i medom, a i nutela je dobro rješenje. Uz to popijem šolju neskafe (pola voda pola mlijeko). Pola sata nakon toga, popijem 0,5 l vode s kašikom BCA i dvije kašike cedevite.

Svaki trening, a pogotovo dužinski, trebalo bi da bude simulacija trke jer se na taj način dolazi do optimalnih rješenja, a ja radim tako da ustanem sat prije početka treninga, da popijem šolju neskafe, a potom pojedem jedan Snikers i popijem dvije čaše vode.

Voda je u vezi s trkom naravno važna. U toku trke, potrebno je uzimati vodu, ali to zavisi u prvom redu od vremenskih uslova. Pametno je na svakoj okrepnoj stanici popiti dva-tri gutljaja vode, a ne više, mada to treba na treninzima testirati i vidjeti kako vam najviše odgovara.

Oblačenje za trku je važno. Opće je pravilo da se ponašamo tako kao da je temperature veća za 10 stepeni od stvarne, što znači da na temperaturi od 10 stepeni iznad nule oblačimo majice kratkih rukava, donje dijelove s kraćim nogavicama. Kad je hladnije, nosim i prsluk preko majice dugih rukava i rukavice.

Što se tiče materijala, meni se techfit pokazao najboljim jer održava temperaturu optimalnom tokom cijele trke ili treninga. Kod opreme tog kvaliteta, veoma je važno odmah se presvući po završetku treninga jer u protivnom može doći do prehlade, pačak i upale pluća. Majice bez rukava su problematične jer kod dužih trčanja nastaju oštećenja kože s unutrašnje strane podlaktice. Slično je s kratkim šorcevima. Naime, tu do|e do vrlo neugodnih iritacija kože s unutarnjih strana butina pa zato nosim duže šorceve koji sežu do koljena. Dobro je da šorc ima džep pozadi.

Na glavu stavljam kapu jer mi tako znoj ne ide na oči. Kapu stavljam i ljeti i zimi. Kompresione čarape nosim obavezno kod svih trčanja dužih od sat vremena jer mi je u tom slučaju oporavak mnogo brži.

Patike treba da su 1,5 broj veće od broja cipela koji nosite i nije dobro često mi- jenjati patike, a nove treba probati na kratkim relacijama, što bi značilo ne dužim od 5 km, i to i na tartanu i na asfaltu, i sprint i lagano.

Pojas oko struka kod mene je jedna traka u koju mogu da stavim Snikers, med i mobitel.

Trkački sat ili neki sat koji ima mogućnost mjerenja dužine i brzine trčanja je važan jer nam daje informacije i u toku treniga, ali i poslije, o svim bitnim parametri- ma, uključujući i rad srca.

Next

leave a comment

Kompletna galerija fotografija

© 2022 | colosseum.ba