Za one koji žele da poboljšaju kondiciju

Za one koji žele da poboljšaju kondiciju i porade na svom zdravlju, da kažem da je krenula sa radom Škola trčanja. Već par godina egzistira, mnogi se poslije nastave baviti trčanjem i postižu rezultate. Neki su se baš zagrijali pa nakon polumaratona krenuli i sa maratonom, a ono što svi polaznici ističu su druženje, pozitivna atmosfera i poboljšanje zdravlja.

Inače, Klub Maratonac okuplja rekreativne trkače, maratonce i ljubitelje trčanja, kao i one koji će to tek postati. Zajedno sa stručnim osobljem Atletskog kluba Sloboda Tehnograd, pokrenuli su školu trčanja koja se dva puta sedmično odvija na stadionu Tušanj. Do sada su imali tri časa, lično sam se uvjerila da je broj školaraca veliki, te da je trčanje zaista sport za sve generacije. Svako u skladu sa svojim mogućnostima prati stručne upute, a napredak zavisi od individualnog zalaganja. Uostalom, Atletski Savez Bosne i Hercegovine će u okviru obilježavanja 75. godina uspješnog rada Atletskog kluba Sloboda Tehnograd, 30. oktobra u Tuzli organizovati Državno prvenstvo u maratonu, tako da će svi imati priliku da pokažu koliko su znanja usvojili, kondicije stekli i koliko istinski žele osvojiti medalju.

Usput da kažem da je fino na stadionu, pravi gradski stadion kako se i zove, dolaze i sportisti i rekreativci. Prijatno sam iznenađena koliko je baš rekreativaca. Oni koji žele da počnu, još uvijek se mogu priključiti.

Kad već spominjem zdravlje, prijateljica je pratila Školu ultrazvuka, od svega što mi je prepričala zapamtila sam da previše solimo. Ne živimo džaba u Tuzli, ništa bez soli, mnogi sole (i ja) i prije nego probaju. Inače volim začinjeno, neki začini su i dobri ali previše soli nije, što svakako svi znaju ali je teško primijeniti. Djeluje štetno na mnoge organe, često spominju bubrege, nije dobro ni za one koji imaju kardiovaskularnih problema, a strada i štitna. Kao i za mnoge bolesti, i za štitnu kažu da je stres ubitačan. Vrlo često čujemo da je nekom “proradila” štitna. Pa eto, nije loše da malo preventivno pazimo.

Od ponedjeljka ću.

Dan je bio baš vreo, cijeli dan je sunce sijalo. Iako sezona nije zvanično počela na jezerima se uveliko kupa. Kažu da još nije puno slana voda ali biće. I da ne bude, samo neka se može kupati, dobro je.

Pozdrav

S.M.

leave a comment

Kompletna galerija fotografija

© 2022 | colosseum.ba