Izvještaj sa 5. Tuzlanskog maratona

Peti po redu maraton u Tuzli je iza nas. Utisci se još uvijek nisu slegli. Veliki sportski događaj iza kojeg stoji mala grupa entuzijasta okupljenih u Sportsko rekreativnom udruženju „Maratonac“ i mali grad sa velikim ljudima.

Želim da se zahvalim prije svega Nerminu Klapiću i Aleksandru Aničiću koji su zajedno sa mnom započeli ovu priču, te Bedrani Kaletović, Eduardu Brandaliku, Vasifu Baliću i Damiru Kapidžiću koji su učestvovali u organizaciji drugog, trećeg i četvrtog maratona.

Na zadnjem petom maratonu imali smo sreću, čast i zadovoljstvo da nam se pridruže vrhunski sportisti prof. dr Kada Delić-Selimović i Halid Gazibegović, koji su zaslužni za certificiranje staze i još mnogo toga što krasi jednu sportsku manifestaciju kao što je maraton.

Organizacija maratona iziskuje učešće velikog broja ljudi, različitih sklonosti i zanimanja jer se radi o cjelodnevnom sportskom događaju koji se odvija na velikom prostoru dužine preko 10km, zbog čega su rijetki oni koji se usuđuju pokrenuti tako nešto. Tu su poslovi od obezbjeđenja i obilježavanja staze duge 42km, do njenog opremanja i snadbijevanja, okrepnih stanica, preko muzike, dodjele medalja, proglašenja pobjednika, do postavljanja i raspremanja sve te opreme. Na ovoj trci imali smo preko 150 ljudi, koje su činili pripadnici MUP-a, Crvenog krsta, Mreže aktivnog starenja, sportista iz AK Sloboda-Tehnograd i Veterani RK Sloboda, sanitetsko vozilo i medicinska ekipa Medical Instutut Bayer, studenti Medicinskog fakulteta i Fakulteta za sport i tjelesni odgoj, motoristi MK Tuzla, planinari, biciklisti, prijatelji, rodbina, komšije.

Ciijela ova priča bi ostala samo mrtvo slovo na papiru da je nisu podržali sponzori kojima se u ime svih zahvaljujem i to: BH Pošta, Ministarstvo za kulturu, sport i mlade TK, Tehnograd, Mit-Alex, Gaudium, Turistička zajednica grada Tuzla, Cestotehnik, Terasit, GD Dekor, NS Primus, Body Control, ZH Zola, Oleafarm, Level Media Design, Banović d.o.o., Pivara Tuzla, Bingo, Restoran Zlatnik, Pekara Kabil, Terasit, Nipex, M-Bike Shop, Bistrica, Oktal Pharma, Bioelektra, Neutrino, Gradska ćevabdžinica Limenka, Domestic.

U svemu ovome su učestvovali i članovi naših porodica, kolege sa radnog mjesta, rodbina, prijatelji, komšije, a sve sa jednim ciljem da pokažemo da naša Tuzla može imati i svoj maraton.

Posebno se zahvaljujem medijima koji su nas podržali i doprinijeli da se dobar glas o tuzlanskom maratonu proširi ne samo u zemljama okruženja nego i šire, tako da iz Švedske već imamo najavu dolaska grupe trkača na sljedeći, 6. maraton.

MaxLed media i Privredna komora TK su nas podržali led displejima, a RTV7, Kameleon, Slon, TVTK i Tuzlainfo su nas pratili cijelo vrijeme i vjerovali u nas.

Trkačima za koje smo i organizovali sve ovo se zahvaljujem na kraju. Bez njih ničega ovoga ne bi ni bilo. Oni su ti koji su nam ukazali povjerenje, te da su donijeli odluku da svoju zadnju veliku trku u sezoni istrče baš u Tuzli, a ne u Zagrebu, Ljubljani, Podgorici ili Sofiji. Njihovi osmijesi, zadovoljna lica, te riječi pune hvale napisane na društvenim mrežama su nam najveća nagrada za uložen trud i motivacija da u ovome istrajemo i budemo još bolji.

Imajući u vidu neizvjesnu situaciju izazvanu Pandemijom svjesno smo ograničili broj trkača ne želeći doći u situaciju da trku moramo otkazati, a pri tom smo se koristili iskustvima drugih kada su u pitanju ovakve manifestacije, pa su na trci mogli učestvovali samo oni koji su ili vakcinisani, ili preboljeli Covid ili imali negativan antigenski test.

Naredni 6. tuzlanski maraton planiran je 30.10.2022., a prijave su otvorene od. 1.11.2021.!

Sportski pozdrav!

leave a comment

Kompletna galerija fotografija

© 2022 | colosseum.ba